Meteora

800px-Meteory_1_wisnia6522

Meteora! Vezi fotografii , mai asculți pe unul sau pe altul care a ajuns pe acolo şi asta este, vrei să vezi cu ochii tăi. Locul este spectaculos ca imagine dar şi foarte dens ca semnificații, este o parte a creştinismului fascinantă, a fost vremea sihaştrilor cu căutări intense a sinelui dumnezeiesc. Cred că aşa se transfigurează un loc de fapt, prin semnificație, prin ceea ce reprezintă pentru o comunitate.

Locul a fost ales de sihaştrii pentru grotele care se găseau în stâncile de acolo şi inițial şi-au dus viața în singurătate, dar cum orice maestro atrage discipoli care sunt şi ei pe acelaşi drum al căutării, au început să apară mici comunități. comunitățile aveau nevoie de adăpost şi loc de rugăciune, aşa au apărut biserici şi chili, cum izolarea era căutată de creştinii din aceea perioadă au fost alese stâncile greu accesibile pe care au început să-şi construiască aşezămintele.

Am văzut mici expoziții de fotografii sau litografii care arătau modul cum urcau acolo şi cum se aprovizionau, exista un sistem de scări sprijinite de stânci şi un scripete foarte simplu cu care aduceau sus tot ce aveau nevoie. Scripeții mai există în multe mânăstiri, în unele chiar se mai folosesc, nici acum nu mi se pare simplu să cari lucrurile acolo.
varlaam-meteora-(39)Bisericuțele sunt mici şi intime cu unele dintre cele mai frumoase fresce văzute de mine, majoritatea din secolele XV-XVI; recunosc că am fost foarte frustată din cauza lipsei informațiilor: sun câteva rânduri scrise despre anul în care au fost construite, cine a fost cel mai cunoscut călugăr sau ctitor, ultima restaurare, destul de sec. Mi-ar fi trebuit un ghid! La mânăstirea Sfântul Varlam am avut norocul să fiu în biserică cu un grup de englezi care aveau ghid, la fresco Adormirea Maicii Domnului a stat să ne povestească cel puțin I jumătate de oră, explicând toate reprezentările ei, unde pot fi întâlnite, ce interpretare poate fi dată în funcție de culoarea dominantă; a ajuns la Renaştere, la Giotto, s-a întors la istoria Greciei din perioada în care au fost pictate frescele şi a terminat prin demontarea clişeelor de care suntem înconjurați când vine vorba de credința ortodoxă. Şi toate astea cu mult entuziasm…

Deci luați-vă un ghid dacă ajungeți acolo, ce-am găsit noi inițial era cam scump, trebuia să fie un grup de cel puțin 5 persoane şi costa 50 euro de persoană, cum în buget nu a fost prins şi ghidul (lasă că citim, listăm ce găsim pe internet!) n-am luat şi ar fi fost bine.

Altfel, urcuşul nu mi s-a părut prea greu, toată lumea te avertiza că este dificil dar, de fapt, este mediu ca dificultate, dacă le faceți ca să bifați obiectivele o zi este de ajuns, dacă vă duceți şi pentru altceva atunci…nu ştiu, poți să te duci pentru latura artistică al obiectivelor sau dacă eşti credincios, ca un pelerinaj în locuri care au însemnat ceva pentru creştinism.

Poți fi îmbrăcat cât de lejer vrei pentru că la intrare ți se vor da cele trebuincioase ca să arăți cum trebuie în incinta mânăstirii. Acolo unde sunt călugări (pentru că unele sunt încă locuite) să nu vă aşteptați să-i întâlniți, evită contactul cu turiştii.

Nici o mânăstire nu are ghid şi nici nu te aşteaptă ca în Asia sau Africa la intrarea în obiective să-ți facă turul pentru 10 euro (ehe, ce bine este aşa!), noi, cum suntem cam neduşi prin Europa ne-am închipuit că este posibil să fie.

Cel mai mult mi-a plăcut Mânăstirea Sf Nicolae, ultima vizitată, cea mai austeră dintre toate şi cu priveliştea cea mai spectaculoasă, e drept că nu mai era nimeni în afară de mine şi o pereche de francezi, era linişte, multă linişte (nu totul porneşte de la linişte?), iar în biserică, nimeni. După ce am plecat a început să sune toaca, era ora vecerniei.

 Unde te cazezi la Meteora


kastraki-greece-5

Să continuăm cu câteva considerații practice: puteți vizita mânăstirile într-o excursie de o zi, cu plecare de pe litoral, cu condiția să ajungeți devreme, la prima oră şi să nu pierdeți mult timp pe acolo. Nu vă recomand însă o vizită în fugă, aşa că cel mai bine este să vă găsiți udeva cazare şi să vă petreceți noaptea în orăşelele de la poalele stâncilor: Kalambaka sau Kastraki, ma aproape de mânăstiri şi parcă mai prietenos cu turiştii decât Kalambaka.

Vizita la Meteora

Când vizitezi Meteora, cele mai mari dificultăți le ai din partea scărilor care trebuie urcate şi a aglomerației.  De scări nu puteți scăpa, asta e situația, dar de aglomerație, cu un plan bun şi bine executat, puteți să scăpați. cei mai mulți turişti îşi încep vizita de la marea Meteora, mânăstirea aflată în capătul vestic al grupului şi aşa vă recomandăm să faceți şi voi, profitând de principalul vostru avantaj: stați în Kalambaka sau Kastraki, deci puteți ajunge acolo exact la ora deschiderii, autocarele sau turiştii individuali veniți de pe coastă ajungând în general în jurul orei 10 sau chiar mai târziu.manastirea_sf_stefan_meteora4

Un alt avantaj, al abordării vizitei de la vest, este faptul că veți avea cea mai mare mânăstire luminată de frumoasa lumină a dimineții, apoi, pe măsură ce veți continua turul, veți ajunge la ultima mânăstire, Sfântul Ştefan, exact când lumina apusului cade pe ea.

Iată câteva lucruri despre fiecare mânăstire în parte, pentru că e bines ă plecați sus pe platou înarmați cu câteva informații de bază. Mânăstirile sunt trecute în ordinea care, credem noi, e cea mai potrivită pentru vizitare.

Mânăstirea Schimbarea la față – Marele Meteor

21858002

Este cea mai mare mânăstire vizitabilă, aflată la capătul vestic al lanțului de mânăstiri. A fost construită în 1382, pe o stâncă înaltă de 250 m. La ea se ajunge pe nişte trepte săpate în stâncă, 150 la număr. Nu  a fost mereu aşa de “uşor”: abia în 1923 au fost săpate aceste trepte, până atunci vizitatorii urcând pe scări de frânghie, cei mai bătrâni fiind urcați cu sacul. Prima oară, odată ajuns sus, dai de vechiul turn, unde era instalat scripetele, apoi dai de biserica mânăstirii, care are 42 de metri lungime şi 24 de metri înălțime.

Mânăstirea Varlaam

Primul călugăr care a ajuns aici a fost…Varlaam, în anul 1350, a construit câteva chili şi o mică biserică. Cum a ajuns Varlaam sus? Pe nişte schele de lemn, fixate în crăpăturile din stâncă, tot la fel urmându-l şi primii săi discipoli. Apoi au apărut clasicele scări de sfoară şi plasele trase de scripete. Tot la 1923 au fost săpate cele 195 de trepte pe care astăzi ajungi sus.

Mânăstirea Sfintei Treimi

meteora-grecia

Nu este o mânăstire prea veche, a fost făcută î 1476, ceea ce o poziționează pe locul trei în clasamentul vechimii. Nu aveți mult de urcat, doar 140 de trepte de piatră, dar cei care au construit-o au avut nevoie, conform legendei, de 70 de anis ă urce materialele sus. Amatorii de trakking pot ajunge pe o potecă prin pădure, în trei ore, de la Kalampaka până aproape de locul unde încep scările.

Mânăstirea Sfântului Ştefan

Este, de departe, cea mai “simpatică” mânăstire! De ce? Nu aveți nimic de urcat, din contră, se coboară o pantă lină până la intrare. Nu a fost mereu aşa: la început se urca şi aici, la fel ca la celelalte, pe scări de frânghie, apoi s-a construit un pod mobil, care trecea peste prăpastia dintre stânca pe care e construită mânăstirea şi platou. Acum podul este unul fix, solid şi accesul este foarte facil.

Mânăstirea Roussanou

rousanou-meteora-(37)

Nu, nu e construită de francezi, deşi, după nume aşa pare. Există opinii care susțin că denumirea îi vine de la întemeietorul ei, un călugăr pe nume Roussanou sau Rousano, din Tessalia.

Podurile pe care acum urcați la mânăstire sunt din 1936, cele vechi au fost făcute în 1897, iar până atunci se urca…ați ghicit, pe scări de frânghie!


Mânăstirea Sfântul Nicolae

E cea mai de jos mânăstire de la Meteora, dar urcuşul aici e lung şi obositor. Platoul pe care este construită este mic, aşa că au construit totul pe vertical: chiliile, biserica, anexele, sunt una peste alta. Mânăstirea este cunoscută în special pentru frescele ei, pictate de un cunoscut pictor de biserici din Creta, Teofan.

Când plecați sus, pe platou, să vizitați mânăstirile, îmbrăcați-vă cât mai comod, au ei la intrare haine pentru a vă da un aspect decent. Nu ar fi rău să aveți şi nişte sandvişuri la voi, ce găsiți de mâncare e sus, deşi nu foarte scump, nu are nici un gust şi nici un chichirez! Am observat că sfinții părinți sunt zgârciți cu informațiile, cam la toate mânăstirile în afară de Marele Meteor, aşa că nu ar fi rău să vă luați o broşură cu ceva informații despre ele. Găsiți la tarabele din față, în limba română, cu patru euro.

Rousano-2

Programul de vizitare, pe timpul verii, al celor şase mânăstiri, este următorul:

Mânăstirea Marele Meteor: zilnic 9.00-17.00, marți închis

Mânăstirea Sf Varlaam: zilnic 9.00-16.00, joi închis

Mânăstirea Sf Treimi: zilnic 9.00-17.00, joi închis

Mânăstirea Sf Ştefan: zilnic 9.00-13.00 şi 15.20-17.30, luni închis

Mânăstirea Roussanou: 9.00-18.00

Mânăstirea Sf Nicolas Anapafsas: zilnic 9.00-16.00, vineri închis

În afara sezonului, programul este mai scurt cu o oră. La fiecare mânăstire se percepe o taxă de 3 euro, fotografiatul este destul de restrictive şi interzis în interiorul bisericilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>