Turismul monahal în Dobrogea

45717946Turiștii care își doresc un concediu departe de agitația orasului, pot alege să-și petreacă un sejur la mănăstirile din Dobrogea, chiar și în extrasezon.
Oaspeții profită de o oaza de liniste si relaxare in conditii decente si la preturi mai mici fata de pensiuni.
Exista lacasuri de cult care practica insa, un program destul de strict cand vine vorba de credinta. Conditia pentru a nu plati nimic la manastire este sa va integrati in programul lor de rugaciune.
Acesta nu este însă, pentru toata lumea! A te integra într-un program presupune să te trezești la ora 5 dimineața, iar la ora 6 să participi la prima slujbă de peste zi. La ora 8 se servește micul dejun, iar înainte de masă, fiecare credincios trebuie sa ajute cum știe mai bine, la bucatarie.
La fel se întâmplă la prânz și la cină. Femeile trebuie să respecte întocmai regulile fiecărei manastiri, sa se imbrace adecvat si sa posteasca cel putin miercurea si vinerea.
Un astfel de program nu se potriveste persoanelor care nu tin post sau carora nu le place rugaciunea. Daca va doriti o vacanta antrenanta in care sa dormiti sau sa va relaxati dupa propriile reguli, nu va alegeti petrecerea timpului la o manastire.
Daca vorbim de rugaciune, atunci trebuie sa stiti ca, la manastire, ea trebuie respectata.Va puteti interesa din timp ce presupune o astfel de vacanta, in care fiecare dintre voi puteti descoperi lucrurile simple.
La manastire nu exista telefoane mobile, televizoare sau orice presupune agitatia vietii de zi cu zi. La manastire puteti porni in cautarea propriei credinte si va puteti apropia de Dumnezeu intr-un mod diferit. La prima vedere, inclusiv credinta este diferita de cea de la oras.
Odata cu venirea toamnei, cand temperaturile incep sa scada, va puteti gandi la noi destinatii pentru excursii de un weekend, ori pentru o mini-vacanta. O idee buna pentru cei care vor sa imbine sentimentul apropierii de Dumnezeu cu plimbarile in aer liber si descoperirile arhitecturale sunt manastirile.
Puteti opta pentru turismul monahal gratuit, in care va implicati in totalitate in programul manastirii sau puteti opta pentru relaxare si plimbare. In acest caz, pentru o noapte de cazare intr-un lacas de cult veti plati intre 20 lei si 50 lei de persoana, iar masa o puteti servi alaturi de maicute sau de calugari, depinde ce manastire va alegeti!
In cazul pelerinajelor, pretul este standard si include cazare, masa si excursii tematice la obiectivele turistice din zona pe care o alegeti.
Dobrogea este plina de manastiri frumoase, carora merita sa le aflati legendele!
Iata si propunerile noastre:

MĂNĂSTIREA CELIC – DERE

celicdere

Mănăstirea Celic-Dere este situată in partea de nord a Dobrogei, fiind unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra.
Numele manastirii este luat de la paraul Celic-Dere (nume turcesc, in romana insemnand paraiasul de otel).
Manastirea este situata la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si la 12 kilometri vest de localitatea Cataloi, aflata pe soseaua Tulcea-Constanta, in Comuna Frecatei. Autobuzele din Tulcea-Cataloi-Telita au statie chiar in fata Manastirii Celic-Dere.
Potrivit site-ului crestinortodox.ro, din statia autobuzelor pentru Manastirea Celic-Dere pana la biserica acesteia se parcurg 0,5 kilometri.

În incinta mare a manastirii sunt parcuri cu iarba, flori, arbusti si arbori, precum si alei betonate pentru circulatie, prevazute cu banci pentru odihna.
Marele Dictionar Geografic al Romaniei precizeaza ca, asezamantul a fost fondat de arhiereul Athanasie Lisivencof, in anul 1835. Pe de alta parte, exista marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii „cam la 1840″, de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.

O alta atestare documentara vine din secolul al XVIII-lea, de la calugarii ardeleni veniti din Muntele Athos. Acestia construiesc o bisericuta din barne de lemn si lut, situata pe locul unde azi este cimitirul.

Athanasie Lisavenco ar fi oprit femeile in manastirea intemeiata, iar pentru barbati a construit o bisericuta si cateva chilii la vreo doi kilometri mai la vale, infiintand o a doua manastire, Celicul Mic sau Celicul de Jos.

Acelasi site aminteste anul 1845, cand manastirea de calugari Celic Dere s-a transformat in manastire de maici (maicile au fost aduse din Basarabia), monahii fiind stramutati langa balta Saon, unde isi construiesc o bisericuta si cateva chilii – viitoarea Manastire Saon.

Dupa 60 de ani, construcția s-a degradat datorita infiltratiilor si inundatiilor.
În paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc. Icoana Facatoare de Minuni, a apartinut unei familii de credinciosi din comuna Narusai, judetul Ismail, de unde si numele de Maica Domnului Narusaiscaia. Icoana a ramas neatinsa de flacari cand casa familiei a ars.

Unul din mostenitorii de mai tarziu, parandu-i-se icoana veche, innegrita, neinteresanta pentru ei, a pus-o in cuptor sa arda, insa flacarile au izbucnit in afara, icoana ramanand intacta. Vazand minunea, a luat icoana si a asezat-o in camera cea mai curata.

MĂNĂSTIREA DERVENT

dscn17283

Unul dintre cele mai importante lacasuri ortodoxe de rugaciune ale crestinismului romanesc este Manastirea Dervent, din judetul Constanta.

Loc binecuvantat de Dumnezeu, acest altar crestin s-a inaltat in dreptul Calarasiului, peste Dunare.

Pe aceste meleaguri, Sfantul Andrei a facut din Dervent una dintre cele mai cautate manastiri de la noi.

Minunile săvârșite la Dervent au atras furia comuniștilor.

În 1959, mănăstirea a fost transformata intr-o ferma a IAS-ului Ostrov. Parintele Elefterie, ctitorul si staretul asezamantului, a fost izgonit, iar locul – venerat pentru forta sa si de musulmani- a fost ingropat in uitare.
Abia in 1990, dupa trei decenii, batranul ieromonah s-a reintors la Dervent, reinnodand firul trairii spirituale.
Minunile de la Dervent nu se opresc la vindecari. Cei ce vin pentru prima data la manastirea Dervent, impovarati de dureri si necazuri, revin adesea la Icoana, dorind a-i multumi lui Dumnezeu si Maicii Sfinte pentru ajutorul primit.
Turismul monahal capata din ce in ce mai mult teren in Romania, iar la manastirile din Dobrogea puteti gasi, macar pentru doua sau trei zile, linistea de care aveti nevoie.
Lunile septembrie/ noiembrie sunt recomandate pentru pelerinaje, însă puteti calatori alaturi de familie, prieteni sau cunostinte, în sejururi individuale, unde fie va integrați într-un program strict, fie va relaxati si va incarcati bateriile, departe de zgomotul si agitatia orasului.

Redactor/ Reporter: Oana Blânda Crăciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>