Uncategorized

Litoralul Bulgăresc

ȚĂRMUL BULGĂRESC AL MĂRII NEGRE : VARNA, ALBENA SI NISIPURILE DE AUR

Orașul VARNA este o bijuterie arhitecturală de la malul Mării Negre. Centrul istoric merită să fie vizitat, iar de aici se intră într-un parc dendrologic ce face legătura cu plaja. Cea mai frumoasă zonă a plajei este cea pe care vechile vestiare au fost transformate în terase și restaurante cu ieșire la mare, direct pe plajă. De la Nisipurile de Aur se poate ajunge la Varna, în circa 20-25 de minute, chiar și cu autobuzul. Există afișaj electronic aproape în fiecare stație, astfel încât se poate vedea câte minute mai trebuie așteptat autobuzul. Costul unei călătorii e 1,5 leva. Sunt mai multe stații de autobuz în stațiunea Nisipurile de Aur, iar în Varna se poate coborî chiar la intrarea în Centrul Istoric. Informațiile utile despre orarul autobuzelor sunt afișate pe internet, în limba engleză, astfel încât turiștii se pot orienta foarte ușor.

ALADZHA, O MĂNĂSTIRE SĂPATĂ ÎNTR-O IMENSĂ STÂNCĂ DE CALCAR

Mănăstirea Aladzha se află foarte aproape de Nisipurile de Aur și de Albena, spre Varna. Seamănă cu bisericile săpate în piatră din România, dar este mult mai mare. De sus, de la ultimul nivel al scărilor pe care se poate urca pentru a o vizita integral, se vede marea, dincolo de pădurea care se întinde de la Balcic până la Varna. Mănăstirea a fost întemeiată în jurul secolelor XII-XIV, fiind studiată de arheologi începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost declarată monument istoric în anul 1927, devenind monument de arhitectură de importanţă naţională în 1968.
Încăperile sunt săpate în stâncă pe două niveluri, într-o faleza de calcar, cu înălţimea de aproape 40 de metri. Iar micii comercianți care vând suveniruri la intrare vorbesc românește, tocmai pentru că obiectivul turistic e vizitat de foarte mulți români.

BĂTAIE PE HOTELURILE DE 5 STELE

Turiștii români au devenit mai sofisticați și mai pretențioși, în ultimii ani, iar în această vară este „bătaie” pe ofertele turistice la hotelurile de 5 stele din stațiunea Albena. Cel mai bine vândute pachete turistice au fost la hotelurile de lux, în regim all inclusive, prețurile pentru un sejur fiind mai mici decât în alte destinații care oferă condiții similare.
Un sejur la cinci stele în Albena, pentru o familie, a costat în jur de 1.000 de euro, în plin sezon estival, hotelurile din stațiunea bulgară având permanent gradul de ocupare între 90% și 100%. Pe 24 august, Albena și-a sărbătorit ziua de naștere, la fel ca în fiecare an: cu hotelurile și plajele pline de turiști mulțumiți. Limba română se vorbește și aici peste tot, iar turiștii români și-au schimbat preferințele, căutând în această vară cele mai bune hoteluri cu servicii de lux.
Agențiile de turism spun că nu se mai caută cele mai mici prețuri, ci hotelurile cele mai bune, cu cel mai bun raport calitate/preț.
„Prețurile sunt foarte bune. În jur de 900-1.000 de euro plătește un cuplu pentru un sejur la 5 stele în regim all inclusive, cu acces gratuit la piscine și la plajă, în zona cu șezlonguri de lux. La Maritim, care este chiar lângă plajă, prețul a fost 88 de euro de persoană pe noapte, până la 1 iulie, apoi creșterea nu a fost foarte mare, ajungând la 102 euro după 15 iulie, în vârf de sezon. La Amelia, prețul a fost 97 de euro de persoană pe noapte, până la 1 iulie, apoi a crescut la 122 de euro în vârf de sezon”, explică Lucian Bădârcea CEO IRI Travel.
Oferta este la fel de bună și la Flamingo Grand, alt hotel de 5 stele emblematic pentru stațiune. În august, din totalul românilor care își fac vacanța la Albena, în jur de 10% au fost cazați la 5 stele. Iar românii au prins gustul luxului de la 5 stele, la prețuri imbatabile. „Cererea pentru hotelurile de 5 stele a crescut, anul acesta, cu peste 30% față de anul trecut. Hotelurile de 5 stele de la Albena au avut gradul de ocupare între 90 și 100% pe toată perioada verii. În a doua jumătate a lunii august și chiar în această perioadă, cei mai mulți turiști din stațiune sunt fost români, peste 65%, în timp ce doar 25% sunt bulgari și restul nemți și din alte țări europene. Cel mai mult se caută hotelurile de pe plajă, însă și cele din zona cu acces gratuit la Aquapark sunt foarte căutate”, mai spune reprezentantul agenției.

ALBENA - UN CONCEPT DE MARKETING INTEGRAT

Albena are un concept de marketing aparte, fiind organizată ca un întreg. În primul rând, are un singur proprietar, ceea ce explică inexistența gardurilor dintre hoteluri și accesul gratuit la toate piscinele și șezlongurile de pe plaja extrem de lată. Organizarea face ca plaja să nu fie niciodată aglomerată, iar șezlongurile se plătesc doar pentru cei care vor să stea în primele trei rânduri de lângă apă. Însă foarte mulți preferă piscinele, care nu lipsesc de la niciunul dintre hoteluri.
„Albena este singura stațiune care s-a privatizat ca un întreg, astfel încât toate hotelurile, toate restaurantele, terasele, barurile, piscinele și plajele aparțin aceluiași proprietar, deci pot fi gestionate printr-un management unitar. Tocmai de aceea este una dintre cele mai bune zone de turism pentru familii, pentru că avem același proprietar și management comun. Piscinele sunt alimentate permanent cu apa minerală din această zonă. Avem patru kilometri de plajă, pe care o gestionăm pentru toți turiștii stațiunii, iar guvernul ne-a concesionat izvoarele de apă minerală care alimentează piscinele. Nu avem populație locală, dar statul asigură pentru stațiune poliție, policlinici, ambulanțe și tot ce este nevoie pentru turiști. De asemenea, avem una dintre cele mai sigure plaje de pe litoral”, spune Krasimira Stoyanova, director Albena Tour PLC – administratorul stațiunii, care coordonează inclusiv activitatea agențiilor de turism proprii ale Albenei.

FĂRĂ RISC DE OVERBOOKING

Un alt mare avantaj este că având un singur proprietar, este una dintre puținele destinații turistice unde nu poate exista „overbooking” – adică situația neplăcută în care turistul ajunge la hotelul pe care l-a plătit, dar își găsește camera ocupată de altcineva. La Albena, chiar dacă s-ar putea face astfel de încurcături, se rezolvă imediat situația, prin transferul la oricare dintre celelalte hoteluri, cu bonus, adică în condiții chiar mai bune decât cele pentru care turistul a plătit, astfel încât să fie toată lumea mulțumită.
„Tot ceea ce facem, ca business, se focusează pe dezvoltarea turismului. Albena este singura stațiune care s-a privatizat ca un întreg, astfel încât toate hotelurile, toate restaurantele, terasele, barurile, piscinele și plajele aparțin aceluiași proprietar, deci pot fi gestionate printr-un management unitar. Tocmai de aceea este una dintre cele mai bune zone de turism pentru familii, pentru că avem management comun. Piscinele sunt alimentate permanent cu apa minerală din această zonă. Avem patru kilometri de plajă, pe care o gestionăm pentru toți turiștii stațiunii, iar guvernul ne-a concesionat izvoarele de apă minerală care alimentează piscinele. Nu avem populație locală, dar statul asigură pentru stațiune poliție, policlinici, ambulanțe și tot ce este nevoie pentru turiști. De asemenea, avem una dintre cele mai sigure plaje de pe litoral”, explică reprezentanta stațiunii.

MÂNCARE BIO, DIN SURSE PROPRII - PROIECTUL AGRICULTURA DOBROGEI

Acest concept integrat mai are și alte avantaje: mâncarea provenită aproape exclusiv din surse de producție locală, economie circulară, cu preluarea deșeurilor pentru reciclare și producere de biogaz etc. În piscine este apă minerală, captată de la izvoarele subterane.
Numele stațiunii din nordul Dobrogei bulgare vine de la Frumoasa Albena – echivalentul personajului feminin din folclorul românesc Ileana Cosânzeana. Stațiunea s-a născut dintr-un proiect al agricultorilor dobrogeni de la sud de Dunăre care au prezentat strategia lor de dezvoltare zonală, cu 53 de ani în urmă, conducerii de la acea vreme a Bulgariei și au convins Partidul Comunist Bulgar să investească în construirea ei.
„În regiunea Dobrogea, cel mai bogat oraș din această zonă, Dobrich, nu avea o stațiune proprie la malul mării, în timp ce Varna avea Nisipurile de Aur, iar Burgas are propria stațiune, Sunny Beach. Așa s-a născut frumoasa Albena, iar noi facem tot posibilul pentru a-i menține frumusețea, peste ani. Nu construim mai multe camere decât au fost proiectate inițial. Dacă demolăm unele hoteluri, reconstruim altele în aceleași locuri unde au fost plasate construcțiile inițiale. Pentru că este foarte important ca turiștii să beneficieze de spațiul necesar pentru a se putea relaxa, fără să se creeze aglomerație”, mai spune Krasimira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *