
Mult mai mult decât mare şi nisip…..
Istorie bogată şi interesantă
Trecutul istoric al Tunisiei este decisiv: ţara s-a aflat sub ocupaţie feniciană, urmată de cea bizantină şi otomană… Istoria tumultuoasă se regăseşte în siturile arheologice fantastice, unele nu foarte cunoscute. În afară de băile roomane sau vilele subterane, ca Bulla Regia sau coloseul de la El Jem, peste tot putem întâlni surprize: oraşul termal de la Bulla Regia, arcul de triumf aproape intact de la Haidra, vechea moschee de la Kairouan, sau mănăstirea de la Sousse, care datează din secolul al VIII-lea…. şi încă nu am trecut în revistă fortăreţele ridicate de spanioli sau bisericile bizantine.
Fenician, roman, bizantin, otoman, arab, francez…nu este de mirare, că fermecătoarea cultură tunisiană, care are rădăcini adânci în tradiţiile populare, este una extrem de diversificată şi bogată. Zâmbetul de pe buzele oamenilor şi ospitalitatea lor oglindeşte toleranţa tradiţională ce izvorăşte din cultură.
Bucătăria tunisiană….Şi soarele se aşează la masă….
În marea parte a hotelurilor găsim bucătăria clasică. Restaurantele sunt clasificate cu furculiţe. de la 1 la 3. În micile restaurante şi cârciumi locale servesc preparate tipice. Mâncarea tradiţională este „cus-cus”-ul realizat din bulgur, care se serveşte cu sos de legume, mazăre, care de vită, miel sau peşte. Aceste din urmă este specific tunisian. Dintre preparatele din care se detaşează „Melloukhia”. „Tajine”- le şi sosul, ca şi „Chachoukas” şi „Tbikhas” (seamănă cu ghiveci de legume şi carne), se gătesc câteva ore, până nu se (înmoaie) toate ingredientele.
Este foarte popular „Brik” – ul, un preparat de tăiţei uşor, prăjit în ulei bogat. Se umple cu ouă, fructe de mare, carne de peşte, pui, ceapă sau cartofi. „Brik” – ul are şi o versiune dulce, umplută cu susan sau migdale, stropit bogat cu miere.
Asemenea celorlalte ţări mediterane, este la modă consumarea, cu rol de aperitiv, fisticului, migdalelor, măslinelro verzi şi negre, salatelor, icrelor („Boutargue”). Să nu mai vorbim de pâinea plată condimentată cu anason, specifică berberilor sau baghetele proaspete.
Să nu uităm de elementul central al bucătăriei tunisiene, „Harissa”, care se pregăteşte din ardei roşu, usturoi, sare şi chimen. Amestecul acestora este prelucrat în piuă, rezultând un condiment plăcut şi specific, care conferă gust inconfundabil preparatelor locale.
Prăjiturile dulci, preparate cu miere („Makroud”, „Samsa”, „Baklava”, „Gharaiba”) conţin fracvent bucăţi de fructe uscate: curmale, migdale, alune. Masa nu ar fi completă fără renumitul ceai de mentă sau cafea, condimentat cu flori de portocale şi apă de trandafir. Putem consuma şi clasicele capuccino sau cafea expresso. Sunt extrem de gustoase sucurile de fructe proaspete.
Tunisia este o ţară musulmană, dar nu se interzice consumul băuturilor alcoolice. Trebuie neapărat gustat „Celtia”. O bere locală „Boukhat” – ul (ţuică de smochine) sau „Thibarin”, un lichior de curmale extrem de dulce. Cei care preferă vinurile, pot alege dintr-o gamă largă de vinuri albe, roşii sau rosé.
Despre ţară
Tunisia se întinde pe o suprafaţă de 162550 km2 (2/3 sin suprafaţa României). Ţărmurile lungi de 1300 km sunt udate dinspre nord şi est de Marea Mediterană.
În nord peisajul este montan, bogat în vegetaţie, iar spre sud relieful devine plat, clima mai uscată. „Chott” – urile (lacuri sărate, uscatează limita deşertului, presărat cu oaze). Clima este în general mediteraneană, vara caldă şi uscată ţine din mai până-n septembrie. Temperaturile sunt foarte plăcute tot timpul anului.
Acte necesare pentru turişti:
Obligatoriu: paşaport valabil şi voucher de la unitarea de cazare. Nu sunt necesare vaccinări. Animale de casă pot fi introduse doar cu adeverinţă de la medicul veterinar, respectiv certificat mai vechi de 1 lună dar nu mai vechi de 6 luni privind vaccinarea (antirabic).
Djerba, une riche histoire….
Située dans le golfe de Gabès et dans la petite Syrte au Sud-Est de la Tunisie, Djerba est l’île la plus étendue des côtes d’Afrique du Nord.
Célèbre depuis l’Antiquité et reflet d’un syncrétisme, l’île de Djerba se perçoit tel un mélange délicat de civilisations aussi riches que variées: punique, romaine, vandale, byzantine, turque, etc. Façonnée tant par les aléas historiques que par les éléments naturels, ce territoire insulaire dévoile quotidiennement paysages et images idylliques, parfums délicats et résonnances harmonieuses.
Sublimé par son charme, Homère lui a dédié ses poèmes en la renommant „l’île des Lotophages” dans son Odysée, en référence au „lotus”, ce fruit doux comme le miel qui sublima Ulysse au retour de la Guerre de Troie.
Comment ne pas résister au plaisir de s’immerger au sein de ce territoire, à la découverte de ses richesses et de son patrimoine au cours de votre séjour.
Djerba, o bogată istorie…..
Situată în Golful Gabès și în mica Syrte la sud-est de Tunisia, Djerba este cea mai mare insulă de pe coastele Africii de Nord.
Celebră încă din antichitate și reflecţia unui sincretism, insula Djerba este percepută ca un amestec delicat de civilizații bogate și variate: punice, romane, vandali, bizantini, turci, etc. Formată, atât, din contingente istorice, cât şi din elemente naturale, acest teritoriu insular dezvăluie zilnic peisaje și imagini idilice, arome delicate și rezonanță armonioasă.
Consolidată prin farmecul său, Homer i-a dedicat poeziile sale redenumind-o „Insula Devoratorilor de Lotusi” în Odiseea lui, referindu-se la „lotus”, acest fruct dulce ca mierea sublimat de Ulysses la întoarcerea din Războiul Troian.
Cum să nu rezişti tentaţiei de a te cufunda în acest teritoriu, pentru a descoperi bogățiile sale și patrimoniul său în timpul sejurului.
A visiter:
De vizitat:
Borj el Aghreb ou le „Château du scorpion”
Selon la légende, un scorpion a provoqué la mort violente d’un enfant dans ce château, ce qui a valut à ce fort sa malédiction éternelle; d’où provient son nom.
Borj el Aghreb sau „Castelul Scorpionului”
Castel antic din Tarbella, această fortăreaţă a fost construită în plină mare pe fundaţiile unui fort antic înainte de a fi ocupat mai multe decenii de invadatori spanioli şi sicilieni. Potrivit legendei, un prinţ şi soţia sa, cărora o ghicitoare le-ar fi prezis violenta moarte al unicului lor copil, au izolat voluntar copilul lor. Un scorpion, ascuns într-un coş de fructe adus de către servitoare, în ciuda vigilenţelor, ar fi înţepat copilul, provocând moartea violentă; ceea ce a dus acestei fortăreţe blestemul etern.
Menzel el Khir
Un hôtel qui est un véritable modèle traditionnel d’architecture djerbienne.
Menzel el Khir
Veritabil model tradiţional de arhitectură djerbiană, Menzel El Khir est propus în exclusivitate de către Yadis Djerba Golf Thalasso & Spa pentru găzduire, vizită sau organizarea evenimentelor
Borj el Gastil
Fortresse construite vers 1287 par l’amiral Roger de Loria, flanquée de nombreuses tours et entourée d’une robuste enceinte.
Borj el Gastil
Dominând banda de pământ Bin-el-Ouidène este accesibil printr-o pistă umedă, această fortăreaţă a fost construită în 1287 de amiralul Roger de Loria. Flancată de numeroase turnuri şi înconjurată de o robustă incintă, acest puternic edificiu de 30m lăţime şi 10m înălţime a cunoscut numeroase restaurări de-a lungul secolelor.
Meninx
Site composé d’une Meninx punique – une nécropole d’origine carthaginoise et une Meninx romaine – riche en vestiges, restes de thermes pourvus d’installations hydrauliques et parés de mosaïques et ruines d’un ancien forum.
Meninx
Din fundaţie punică, acest sit întinzându-se iniţial pe mai mult de 35 de hectare este situat lângă şoseaua romană, a dat numele său ansamblului insulei timp de aproape cinci secole. Piaţa Ghabet Ghardaïa dovedeşte Meninx-ul punic prin prezenţa unei necropole de origine cartagineză, în timp ce Meninx-ul roman, mai bogat în vestigii, prezintă, atât, din ruinele băilor prevăzute cu instalaţii hidraulice şi pereţi de mozaic, şi ruinele unui for antic unde se mai pot găsi numeroase elemente ostentative.
Ghizen
Site antique délivrant quelques rares vestiges d’un port punique et une nécropole renfermant tombeaux et chanbres funéraires.
Ghizen
Dominând micul deal desenând aproape insula Ras R’Mel, acest sit antic de la sfârşitul secolului al IV-lea î.H., nu cuprinde astăzi decât câteva vestigii rare ale unui port punic şi a unei necropole conţinând cavouri şi camere funerarii, martorele unei concepţii rupestre şi subterane ale unei arhitecturi funerare libiane.
Casino Partouche
Offre salle traditionnelle de machines à sous, salle de jeux, espace de jeux pour les plus jeunes, boutiques, snack bar, restaurant „El Farida”.
Cazinoul Partouche
Numit „Pazino”, acest cazino propune, atât o sală tradiţională de păcănele şi o sală de jocuri, cât şi spaţiu de jocuri pentru cei mai tineri, bouticuri, snack bar, cafe maur şi un restaurant „El Farida”.
Le Phare de Taguermess
Situé sur la pointe Nord-Est de l’île, s’élève sur une petite colline de 20m d’altitude et culmine à 75m au-dessus du niveau de la mer.
Farul din Taguermes
Situat în punctul nord-est al insulei, acest far a fost construit la sfârşitul secolului al XIX-lea în urma dorinţei beiului de modernizare a iluminatului coastelor tunisiene. Imaginea drapelului tunisian (alternanţă între benzi roşi şi albe), se ridică pe un mic deal de 20m de altitudine şi culmină 75m deasupra nivelului mării. Întinderea sa ajungând până la 32 de mile marine (aproape 55 km) mărturiseşte importanţa acestei semnalizări pentru vapoarele care ajung din Orient mergând către ţările Magrebiene.
Lac salé B’hiret Zizou
Situé à près d’un kilomètre du Phare Taguermess, ce lac est empli naturellement par la mer.
Lacul sărat B’hiret Zizou
Situat la un kilometru distanţă de Farul Taguermess, acest lac umplut natural de către mare în ritmul mareelor, adiacent aproapei insulei Ességuia, mic port renumit pentru produsele sale marine.
Parc Djerba Explore
A la fois village et parc dédié au patrimoine et à la culture de l’île de Djerba, à l’art islamique et aux crocodiles.
Parcul Djerba Explore
Concept inovator şi unic proiect în bazinul mediteranean, atât sat, cât şi parc dedicat patrimoniului şi culturii insulei Djerba, artei islamice şi crocodililor.
Mahboubine
Ce village, signifiant „biens aimés”, charme le visiteur par son architecture d’habitation traditionelle et sa mosquée „El Kateb”, d’influence orientale.
Mahboubine
Tipic djerbian, acest sat înconjurat de plantaţii de măslini şi pomi fructiferi, farmecă vizitatorul prin arhitectura sa de locuinţă tradiţională („menzels”) şi moschea sa „El Kateb” de influenţă orientală construită în secolul al XX-lea. Însemnând „iubiţii”, Mahboubine a fost fieful unui număr mare de negociatori şi marinari specializaţi în exporturile către Orient şi Occident. Aceste relaţii comerciale au fost perturbate imediat după Primul Război Mondial, înainte de sfârşit în anul 1925.
Aghir
Port de pêche célèbre grâce au mausolée Maâmouret Aghir, ayant eu la faculté de guérir l’infértilité des femmes.
Aghir
În inima acestui mic port de pescuit, au fost ridicate, mausoleul Maâmouret Aghir (având faculttaea de a vindeca infertilitatea femeilor), şi fortul ce datează din secolul al XVII-lea (casă de vacanţă pentru tineri).
Cedouikech
Petit centre commercial, comprennant une mosquée à l’aspect architectural singulier.
Cedouikech
Compus din case dispersate în inima grădinilor şi livezilor, la sânul unui palmier, acest mic centru comercial cuprinde în zona sa meridională o moschee cu un aspect arhitectural singular, compusă dintr-un fronton triunghiular şi coafată cu un minaret pătrat şi subţire.
Cedghiène
Village renommé pour ses nombreux ateliers de tissage, et également, par la présence du palais Ksar Ben Ayed.
Cedghiène
Situat în inima unei zone de livezi, acest sat redenumit datorită numeroaselor sale ateliere de ţesărie („hanout”), este, de asemenea, redenumit datorită prezenţei palatului Ksar Ben Ayed edificat în secolul al XVIII-lea de un eminent om politic şi financiar djerbian apelând la zidari italieni, artizani tunisieni şi decoratori marocani.
La Synagogue El Ghriba
Parmi tous les lieux de culte d’Afrique du Nord, la Ghriba est considéré comme le plus sacré. Signifiant l’étrangère, l’étonnante, la solitaire en raison de sa légende, ce temple aux murs carrelés de céramiques à dominante bleue et blanche, rassemble quotidiennement touristes, fidèles et rabbins vêtus du costume djerbien traditionnel psalmodiant toute la journée en hébreu et en arméen.
*Droit d’entrée: Gratuit – Entrée d’Erriadh
*Horaires d’ouverture – Ouvert tous les jours de 7h à 18h (sauf le samedi matin et lors des prières)
*Renseignements: (+216) 75 670 921
Sinagoga El Ghriba
Dintre toate locurile de cult din Africa de Nord, Ghriba este considerat cel mai sacru. Adică, străin, uimitor, solitar datorită legendei sale, acest templu cu pereţii din gresie dominantă albastră și albă, aduce turiști zi de zi, credincioşi și rabini purtând costum tradițional djerbian cântând toată ziua în ebraică și armeană.
*Drept de intrare: Gratuit – Intrarea Erriadh
*Program – Deschis în fiecare zi de la 7h până la 18h (în afară de sâmbătă dimineaţă şi în timpul rugăciunilor)
*Informaţii: (+216) 75 670 921
Musée du Patrimoine et des Traditions Populaires de Djerba
Témoin des traditions insulaires, du patrimoine matériel et immatériel de l’île de Djerba, le musée du patrimoine et des traditions populaires de Houmt-Souk, présente un large panel d’objets, maquettes, cartes et scènes de la vie quotidienne.
Muzeul Patrimoniului şi Tradiţiilor Populare din Djerba
Martor al tradițiilor insulare, al patrimoniului material și nematerial din insula Djerba, muzeul patrimoniului și tradițiiore populare din Houmt Souk, prezintă o gamă largă de obiecte, modele, hărți și scene din viața de zi cu zi.
Huillerie traditionnelle souterraine El Fsili
La région de Cedouikech est la région de l’île la plus riche en oliviers, c’est la raison pour laquelle elle concentre un nombre très important d’huileries traditionnelles souterraines révélées par une simple coupole. Afin de découvrir ce patrimoine architectural typiquement djerbien, l’huilerie El Fsili de Midounest ouverte annuellement à la visite.
Fabrica tradiţională de ulei subterană El Fsili
Regiunea Cedouikech este cea mai bogată regiune în măslini de pe insulă, de aceea concentrează un număr mare de mori subterane tradiționale relevată de o simplă cupolă. Pentru a descoperi patrimoniul arhitectural tipic djerbian, fabrica de ulei El Fsili din Midounest se deschide anual pentru vizite.