
Regiunea nord – estică a Mării Egee este dominată de insula măreților zei și a Victoriei, considerată sacră în Antichitate. Prezența impunătoare a spațiului face ca Samothraki să constituie centrul internațional al ceremoniilor mistice. Este vorba de renumitele “Mistere Kaviria”. Statuia Victoriei din Samothraki reprezintă un obiectiv de admirație pe plan mondial și unul dintre cele mai importante exponate ale muzeului Luvru. O copie a statuii se află în Muzeul spațiului arheologic din Paleopoli.
Kamariotisa, cu vecinătățile sale pitorești constituie centrul insulei cosmopolitice și este indicat pentru orice tip de vacanțe. Reprezintă punctul de plecare pentru expedițiile în locurile pline de verdeață, lăcașurile naturale, adâncurile misterioase, marea curată, lacurile și cascadele cu apă rece și locurile antice de pe insulă.
Chora este capitala insulei, ridicată în secolul al XV-lea, în formă de amfiteatru pe culmile Koukos-Vrichos-Aretsouda Kokkinofoustanou. Băile sau Termalele din zona nordică a insulei, constituie una dintre regiunile turistice dezvoltate datorită băilor balneare și a peisajului plin de verdeață și a mării curate.
Ceea ce face ca Samothraki să se diferențieze de celelalte insule ale Greciei sunt apele sale abundente. Este vorba de râurile infinite ce creează cascade impresionante și răcoroase alcătuind un peisaj exotic rar.
Disparută din Marea Neagră, specia Monachus monachus albiventer sau Foca calugariță este în pericol de dispariție totală. Focile-călugărițe au trăit în trecut și pe litoralul românesc al Mării Negre. Se spune că ultimul exemplar din Marea Neagră a fost ucis în 1983, în apropierea orașului Tulcea, în dreptul Milei 35. Mai există aproximativ 150 de exemplare și trăiesc pe câteva insule din Grecia și Turcia.
Insula Samothraki este un loc verde, cu vegetație abundentă. Predomină măslinii, stejarii, castanii, platanii și tufele. Muntele Saos sau Saoki, cu piscul sau impunător, Feggari cu altitudinea de 1670 m, constituie o deosebită atracție pentru alpiniști. Peisajul fermecător, de o frumusețe naturală excepțională îl veți vedea în Defileul Fonias, format din platani seculari, ape curgătoare curate și cascade impozante.
Țărmurile insulei Samothraki sunt extraordinare, deosebit de frumoase, dantelate, așternute cu pietricele albe. În partea sudică a insulei, lângă Lakkoma, vă așteaptă plaja Pahia Ammos, o plajă fermecătoare cu nisip. Trebuie neapărat să faceți turul insulei cu o ambarcațiune. Numai astfel veți avea prilejul de a vedea exoticul Vato cu mulți platani și ape reci, Kremasto cu cascade a cărei ape cad înspumate în marea albastră, pentru a întâlni mai apoi peisajul fermecător al formațiunilor geologice pe care localnicii le numesc ”tis Grias ta Pania – Rufele Babei”.
Iubitorii plajelor mari vor rămâne impresionați de plaja extinsă din Kipi, acoperită cu pietricele gri-negre. Samothraki este cunoscută în special pentru Vathres, în apropierea localității Loutra, piscine naturale din interiorul insulei, alimentate de cascade și înconjurate de o vegetație abundentă. Gria Vathra, cea mai mare piscină naturală de pe insulă se afla la o distanță de 2 km de Therma.
În mistica insulă Samothraki, insula riturilor Kaveiria, puteți vizita Muzeul de Arheologie, cu exponatele sale bogate unde este expus un mulaj al faimoasei Zeiței Victoria, statuie păstrată la Muzeul Luvru din Paris, Paleopoli antica și Sanctuarul Marilor Zei. Cetățile și fortărețele din Samothraki fac parte dintre cele mai importante exemple de arhitectură a fortificațiilor bizantine târzii din Grecia. Pe insula Samothraki se află așezarea reprezentativă ocrotită, Hora (la 6 km de Kamariotissa), construită în formă de amfiteatru, sus pe munte, ferită de incursiunile piraților din Marea Egee. În Paleopoli, impunătoare este Fortăreața Medievala, o reminiscență a dominației familiei Gattilusi, din sec al XV -lea. Și cum suntem învățați să gustăm din bucatele tradiționale grecești oriunde am fi, în Samothraki, renumită este carnea de capră. Alte bucate tradiționale din insulă sunt: mandi (carne de porc tocată și prăjita cu foi de plăcintă umplute cu orez), lioto (carne cu sos de roșii și nuci pisate), zmarupatu (placintă de post cu făina, ulei și umplutură de dovlecei rași și mentă). În această vară …”încercați” și Insula Samothraki și nu veți regreta.
George Vasiliu