Uncategorized

O vară la porțile Europei – Portugalia

O destinație apropiată, și totuși la celălalt capăt al Europei, Portugalia a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare destinații de vacanță pentru turiștii atrași de exotic și de căldura cu care îi întâmpină deopotrivă locurile și oamenii. La un moment dat, cursele directe ale TAP Portugal au făcut și mai accesibilă această destinție zecilor de mii de turişti români care au vizitat-o. Odată cu suspendarea acestora, sarcina de a prezenta Portugalia turiștilor a fost preluată de charterele touroperatorilor români.
Vara, majoritatea turiștilor aleg să viziteze partea de litoral a Portugaliei, în special regiunea Algarve, aflată în sudul țării, de la Cabo de Sao Vicente, până la granița cu Spania, al cărui centru administrativ, cu un aeroport important, este Faro.  Algarve include circa 200 Km de țărm, dintre care 155Km de litoral, motiv pentru care peste 1 milion de persoane îl vizitează anual, în căutare de soare, plaje cu nisip fin și apă nepoluată, dar și de rămășițe ale culturii maure, dominație care a lăsat pe aceste meleaguri numeroase vestigii. Chiar și numele de ”Algarve” și l-a luat de la mauri, în arabă ”al-gharb” însemnând ”occidentul (vestul)”.
O stațiune importantă în regiunea Algarve este Quarteira. Ea fascinează cu promenada sa străjuită de palmieri, hibiscus și oleandru, cu plaja cu nisip auriu și cu structurile sale de cazare la tarife accesibile. Am mai putea recomanda stațiunea Albufeira, amplasată la 40 Km de aeroportul din Faro o combinație ingenioasă de plaje străjuite de stânci și faleze înalte, facilități pentru sporturi nautice și rerstaurante pitorești cu delicioase preparate din pește și fructe de mare. Din centrul său vechi, Praia dos Perscadores, se poate lua pulsul întregii regiuni. Este o zonă mai animată, în care bărcile pescărești, pictate în culori strălucitoare, redau cu  subtilitate importanța mării în viața localnicilor.
În Quarteira se cazează mulți dintre cei care doresc să ajungă ușor la terenurilede golf, cu 18 găuri, din Vilamoura și Vale de Lobo. Prima este o stațiune port ideală pentru vacanța de vară. Este plină de viață, în special în port, unde se află și cele mai multe hoteluri, restaurante, baruri și magazine. Pentru relaxare, indicate sunt plajele sale faimoase – Praia da Marina și Praia de Vilamoura.
Tinerii doritori de animație pot merge în stațiunea Carvoeiro,  un sat pescăresc seducător, amplasat într-un golf străjuit de o stâncă uriașă, care prin eroziune a cunoscut transformări interesante, în special în ultimii 20 ani. Aici au loc aproape zilnic concerte live și târguri de produse locale.
Un port important în regiune este Lagos, a cărui fortăreață, cu ziduri medievale, păzește străduțele înguste și supraaglomerate în vârf de sezon. Aici se poate vizita celebra Basilică Santo Antonio, edificiu de secol XV, odinioară centru pentru comerțul cu sclavi din Africa. Stilul său architectural impresionează la fel de mult ca și interiorul decorat cu sculpturi din lemn poleit cu aur, din Brazilia.
Un alt reper turistic pe harta sezonului estival portughez îl reprezintă și arhipelagul Azore, format din nouă superbe insule vulcanice, care se întind pe o suprafață de1000 kilometri, și situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la 1500 de kilometri de Lisabona. Arhipelagul, care poate fi vizitat și pe calea aerului, cu ajutorul companiei aeriene a Azorelor, SATA, este împărțit în trei grupe de insule: grupa vestică (Flores şi Corvo), grupa centrală (Graciosa, Terceira, Sao Jorge, Pico, Faial) şi grupa estică (Sao Miguel, Santa Maria şi Formigas). Toate sunt pline de vegetație luxuriantă și flori exotice, motiv pentru care principala activitate, în afară de turism, este agricultura. Majoritatea structurilor de pe insule sunt proprietăți rurale, în care se conservă excelent tradiția și obiceiurile locale.
Pentru cei interesați să viziteze Portugalia, Paralela 45 a lansat o ofertă inteligentă, nu degeaba intitulată Smart 45, în care am regăsit un charter București – Faro, Portugalia, cu plecări în perioada 20.06 – 12.09.2016, și cazare la hoteluri de 3 și 4 stele. Prețul ”last minute” pleacă de la 638 euro/ persoană, loc în cameră dublă, la un hotel de 3 stele, și de la 676 euro/ persoană, loc în cameră dublă, la un hotel de 4 stele. Nu sunt incluse în preţ excursiile opţionale şi asigurările medical şi storno, care nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate.
Paralela 45 face și circuite în Portugalia, unul dintre cele mai interesante fiind ”Insulele Azore și Lisabona”, cu plecări între 25.06 –  5.07.2016, pe ruta București – Lisabona – Insula Sao Miguel și Insula Terceira, pe primul segment cu Blue Air, iar pe al doilea cu SATA. El include 10 nopți cazare cu mic dejun la hoteluri de 3stele – 3 nopți în Lisabona, 4 nopți în Ponta Delgada și 3 nopți în Angra do Heroismo. Programul include transferuri cu autocarul de la aeroport la hotel și retur în Lisabona și în insulele Sao Miguel și Terceira, tur de oraș pietonal în Ponta Delgada cu ghid local, excursie de o zi în Insula Sao Miguel: Valea Furnas, excusie de o zi în Insula Sao Miguel: magia Atlanticului cu lacurile Sete Cidades, tur de oraș pietonal în Angra do Heroismo cu ghid local și turul Insulei Terceira cu ghid local. Prețurile încep de la 998 euro/ persoană, loc în cameră dublă. Nu sunt incluse taxele de aeroport de 260 euro, care ar putea suferi modificări, excursiile opționale și intrările la obiectivele turistice, asigurările medical și storno, alte mese decât cele din program și nici bacșișurile șoferilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *