Uncategorized

Delta Evros

În partea de sud- est a prefecturii Evros (Tracia greacă), la granița cu Turcia, râul Evros se varsă în Marea Egee, formând o deltă bogată, un spațiu acvatic de o importanță mondială cu o suprafață totală de 200 km pătrați.
Marea varietate a speciilor vegetale din Delta Evros  compun un mozaic cu forme variate. Caracteristicile rare ale vegetației și faunei din regiune sunt determinate de influența spațiului acvatic datorită poziței geografice favorabile pe care o deține. Delta Evros găzduiește o mare varietate de specii de animale, unică în spațiul european. De exemplu, până în prezent au fost înregistrate aici un număr de 316 specii de păsări, număr deosebit de mare dacă se compară cu numărul total al speciilor înregistrate în Grecia (442 specii).
Deosebit de importantă este valoarea spațiului acvatic atât din punct de vedere al migrării cât și al iernării multor specii din regnul păsărilor.
În timpul iernii zeci de mii de păsări acvatice care provin din Europa de Nord și din țările fostei Uniuni Sovietice, iernează în Delta Evros.
În acest sezon pot fi admirate sute de păsări flamingo și lebede și miile de rațe ce se hrănesc din lacurile maritime ale Deltei, iar în amurg se deplasează spre coaste. De asemenea mare este și numărul păsărilor care folosesc spațiul acvatic ca popas intermediar în timpul migrărilor din Europa spre Africa și invers.
Printre speciile ce străbat Delta Evros, se deosebesc pelicanul alb, ibisul lucios, rața-lopătar, pelicanul dalmațian, pescărușul pitic, pescărușul negru, cea mai importantă prezență având-o ploierul mare, una dintre cele mai rare specii de păsări din lume.
În Delta Evros, oglindirile apelor calme prind viață prin culorile și bătăile de aripi ale păsărilor.
În regiunea nord-estică a Mării Egee domină insula măreților  zei și a Victoriei, considerată sacră în Antichitate. Prezența impunătoare a spațiului face ca Samothraki să constituie centrul internațional al ceremoniilor mistice.
Este vorba de renumitele “Mistere Kaviria”. Statuia Victoriei din Samothraki reprezintă un obiectiv de admirație pe plan mondial și unul dintre cele mai importante exponate ale muzeului Luvru. O copie a statuii se află în Muzeul spațiului arheologic din Paleopoli.
Kamariotisa, cu vecinătățile sale pitorești constituie centrul insulei cosmopolitice și este indicat pentru orice tip de vacanțe. Reprezintă punctul de plecare pentru expedițiile în locurile pline de verdeață,lăcașurile naturale, adâncurile misterioase, marea curată, lacurile și cascadele cu apă rece și locurile antice de pe insulă.
Chora este capitala insulei, ridicată în secolul al XV-lea, în forma de amfiteatru pe culmile Koukos-Vrichos-Aretsouda Kokkinofoustanou.
Băile sau Termalele din zona Nordică a insulei, constituie una dintre regiunile turistice dezvoltate datorită băilor balneare și a peisajului plin de verdeață și mării curate.
Ceea ce face ca Samothraki să se diferențieze de celelalte insule ale Greciei sunt apele sale abundente. Este vorba de râurile infinite ce creează cascade impresionante și răcoroase alcătuind un peisaj exotic rar.
George Vasiliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *