
ÎN MIJLOCUL NATURII
Cel mai probabil Delta Dunării este locul din România unde legătura între om și natură este cea mai puternică și nu numai aceasta ci și interdependența: viața omului depinde într-o mare măsură de capriciile naturii, de nivelul apelor, ploaie sau secetă, grosimea gheții, belșugul de pește și multe altele. Și natura asteaptă multe de la noi, așteaptă înțelegere și protecție în primul rând, dar așteaptă și să reparăm greșelile făcute în deceniile de jaf care au fost până acum. Responsabilitatea noastră e mare, pentru că Delta, deși tărâm românesc, nu ne aparține doar nouă, este, de ani de zile, în Patrimoniul UNESCO este un loc pe care trebuie să îl păstrăm așa cum trebuie pentru toate generațiile de pământeni care vor veni de acum încolo. Este responsabilitatea noastră, a românilor și României de a păstra și transmite mai departe, intact, poate cel mai frumos loc din Europa.
Dacă tot aveți o revistă de vacanțe în mână, haideți să vedem cum putem descoperi împreună Delta Dunării și cum ne putem organiza o vacanță aici pentru că, nu-i așa, cunoașterea și înțelegerea este primul pas care trebuie făcut pe lungul și anevoiosul drum al protejării și păstrării acestei comori.
Cum ajungi în Delta Dunării
Indiferent unde vrei să mergi în Deltă, trebuie să ajungi la Tulcea, de acolo pleacă totul. Poți merge pe brațul Sf. Gheorghe, la Mahmudia, Murighiol, Dunavăț, dar Tulcea e punctul de plecare pentru majoritatea destinațiilor. La Tulcea se ajunge cu mașina, cu trenul, cu microbuzul, cu ce vreți. De la Tulcea se pleacă cu vaporul pe toate brațele, dar puteți ajunge și cu mașina până la Chilia Veche sau pe Brațul Sulina până la Gorgova. Dacă ajungeți la Tulcea cu mașina găsiți parcări în gara fluvială, la hotel Delta și în alte câteva locuri.
Dacă mergeți la Mahmudia găsiți parcări pe acolo, pe lângă port, dar tineți cont că vaporul de Sf.Gheorghe nu oprește dacă e prea aglomerat și puteți aștepta câteva ore până vine vaporul următor; câștigați însă ore bune la întoarcere. Prețul parcărilor este de 5-8 lei pe zi, la Hotel Delta e mai scump însă. Navele pleacă din Tulcea în jurul prânzului, iar de pe brațele Sulina și Sf Gheorghe dimineața. Un drum costă în jur de 40 de lei, depinde cu ce ambarcațiune mergeți, navă clasică sau catamaran.
Cazarea în Delta Dunării
Oportunitățile sunt multiple: cort, casa omului, pensiune, pensiune cu fițe și hotel plutitor (despre el vom povesti altădată!)… ar mai fi și barca proprie, dar puțini cred că vor apela la ea. Deși ești pe teritoriul Rezervația Biosferei Delta Dunării, fiind totuși în România, îți poți pune cortul unde vrei, trebuie să ai grijă să nu ți-l ia apa, să nu te atace țânțarii și să nu fie pe proprietatea cuiva care are în dotare o pușcă cu sare, în rest e la liber. Dacă totuși apare un ranger să vă întrebe de sănătate, știți cum să procedați!
În casa omului e cel mai ieftin, între 60 și 100 de lei camera. Unele locuri au baie în cameră, unele o au pe hol, altele la comun. Evaluați cu grijă camera, poziția ei – să nu fie în locuri de trecere, să fie umbroasă și răcoroasă – dar și proprietarul. Cel mai probabil stăpânul casei va fi cel care vă va dezvălui locurile și lucrurile interesante de făcut. E bine să fiți într-o relație cordială cu el.
Pensiunile… sunt ca peste tot: multe sunt noi, fără nici un fel de personalitate, mari – cât a avut omul bani sau câte fonduri europene a putut să obțină – cu arhitectură plictisitoare și care nu prea se încadrează în peisaj. Sunt bine utilate, au baie în cameră, AC,TV, Internet, barcă la scară și ce vă mai trebuie. Prețurile sunt un pic mai mari, între 120 lei și 180 lei camera, de multe ori cu mic dejun inclus.
Dacă vreți lux, dacă vreți să vă simțiți ca un sahib în India sau în Africa de Est, alegeți micile resorturi cu vile de lemn, acoperite de stuf, înconjurate de gazon, cum este de exemplu Green Village de la Sfântu Gheorghe. Aici lucurile stau cu totul altfel: odată trecut de porțile complexului te așteaptă vile de trei sau patru stele, piscină, restaurant, săli de conferințe, tot ce îi trebuie turistului de la oraș strămutat câteva zile în Deltă. În sezon, pregatiți-vă însă să scoateți din buzunar aproape o sută de dolari pe noapte, dar nu vă speriați, peste drum există și varianta low-cost: camping Delfinul, cu căsuțe de închiriat de la 80 de lei/noapte, iar atmosfera este chiar faină. Sunt multe astfel de oaze de răsfăț în Deltă, la Uzlina, Mila 23, Jurilovca, căutați ce vă place, sigur veți găsi.
Ce mâncăm în Delta Dunării?
Prima opțiune este peștele… evident prima opțiune este și cea mai scumpă! Localnicii, fie că sunt ei români, lipoveni, haholi sau ruși prepară peștele în multe feluri: prăjit, afumat, sărat, uscat, fiert, în ciorbe, borș, tocană, saramură… imaginația localnicilor în materie de pește este fără limită. Evident o masă bună, preparată tradițional, din pește valoros, e scumpă și nu o găsești pe toate drumurile… trebuie să ai conexiuni locale… Nu am să înțeleg niciodată de ce!
Regele gastronomiei în Delta Dunării este storceacul, care este doar una dintre cele peste 20 de varietăți de ciorbe, supe sau borșuri pe cale localnicii le prepară. Este un mix de bucătărie pescărească și continentală, de gastronomie românească și ucraineană, mai exact este un fel de ciorbo-supă, extrem de bună.
Storceacul se prepară cu multe legume și cu diferite specii de sturion (cegă, păstrugă, morun, nisetru), apoi întreaga compoziție se drege cu smântână, aduce foarte mult la aspect cu ciorba de burtă. Capitala Regelui Storceac este la Sfântu Gheorghe, dar îl găsiți și în celelalte localități unde se mai prind din când în când sturioni, în special la Sulina.
Mai sunt multe alte bunătăți tradiționale după care ar trebui să vă uitați: scordaleua – pește sărat, dezosat, acoperit cu piure de cartofi și usturoi din belșug, pește marinat, salată de scrumbie sărată sau afumată, batog – pește, de preferat sturion, sărat și apoi afumat, pateu de ficat de somn, ardei umpluți cu pește…. și multe, multe altele. Nu le găsiți în restaurante, vă trebuie, după cum v-am spus deja, un localnic să vă îndrume și să vă facă legăturile necesare cu cei care încă mai știu și au cu ce să gătească aceste minuni. Noi l-am avut alături pe Edy, fără de care nu vă povesteam cele de mai sus decât din auzite, nu și din încercate.
Să vorbim și despre prețuri care, cel puțin la produsele din pește, nu sunt mici: un prânz, fie că îl servești la om acasă sau la un restaurant, costă 35 de lei, cina face “doar” 20. O scrumbie pe grătar e 10 lei – foarte bine pătrunsă și savuroasă – restul prețurilor sunt normale: o bere 4-6 lei, un mic 2-3 lei, o ciorbă – cu excepţia celei de peşte – până în 10 lei.
Ce facem în Delta Dunării?
Pescuim, ce să facem, că doar de asta am mers acolo! Bine, nu pescuiesc chiar toți turiștii, dar majoritatea cu asta își omoară timpul. Am văzut pe chei la Sf. Gheorghe o doamnă, cu pălărie, eșarfă, poșetă, tot echipamentul unei lady, care avea undița la ea și-a căutat un loc bun și s-a pus pe pescuit!
Pe lângă pescuit, despre care nu cred că mai trebuie să amintim, Delta Dunării este cel mai bun loc din România pentru birdwatching, adică uitatul după păsări, “sport” care câștigă din ce în ce mai multi adepți și la noi. Dacă te multumești doar să le privești nu e scump, îți trebuie doar un binoclu bun, dar dacă îți vine ideea fistichie să le faci și poze, atunci costurile pot scăpa lesne de sub control.
În ambele cazuri, pescuit sau birdwatching, aveți nevoie de un ghid bun și de o barcă, altfel rătăciți de colo-colo și nu realizați nimic. Fiind în Deltă, cred că vă dați seama că o barcă cu un ghid bun, care știe unde și când să vă ducă, nu sunt deloc ieftine. Așteptați-vă să dați 250 de lei pe zi pentru aceste servicii și, cel mai important, nu faceți alegerea doar după prețul cerut. Important nu este să ieșiți ieftin, important este să faceți ce vreți și ghidul să vă arate ceea ce vă interesează.
Puteți de asemenea să mergeți la bălăceală, atât Sulina cât și Sfântul Gheorghe au plaje mari, curate, neaglomerate, apa e limpede, caldă și nu este adâncă până departe în larg. Dacă nu vreți la mare, multe hoteluri au piscine, așa că vă puteți relaxa acolo, deși nu vă recomandăm asta.
Posibilitățile de petrecere a timpului liber nu se termină aici! Puteți vedea locuri minunate, unice în țară, cum ar fi Pădurea Letea sau grindul Caraorman, insula Sahalin, cel mai nou pământ al României, care se formează efectiv sub ochii voștri. Pentru cei dornici de mai multă mișcare există trasee faine pentru biciclete: când am fost la Chilia Veche am întâlnit un grup care plecase să facă turul Deltei cu bicicleta, o experiență care nu cred că se poate uita!
Sper că v-am convins de ce merită vizitată Delta Dunării, v-am lămurit cum ajungeți acolo și unde vă cazați, ce preparate culinare să încercați și cam ce e de făcut prin zonă. Trebuie însă să avem mereu în minte că Delta Dunării este un loc unic în România și în lume și trebuie să facem tot ce stă în puterea noastră să îl lăsăm așa: nu rupem nuferi, nu speriem păsări, nu pescuim în prohibiție, nu aruncăm nimic în apă și pe plaiuri, nu facem focul aiurea, nu mergem tare cu barca! Ne-am înțeles?
Text: Nicky Predescu
Foto: Vera Tuci și Nicky Predescu