Cucii din Brăneşti, Ilfov 2017

O scurta istorie a Cucilor

„Imbracati in fuste, ca femeile, cu gluga pe cap, cu un bat in mana si cu un clopot mare in spate, Cucii alergau in prima dimineata dupa Lasatul Secului, uneori in ziua Lasatului de Sec, dupa copii, fete, femei, oameni pe care ii atingeau si adesea ii tranteau. Unii aveau haine femeiesti, altii masca de carton pe obraz, iar la brau sau peste piept purtau o curea pe care erau agatate clopote mai mari sau mai mici, “acioaie”, ce sunau in ritmul in care se miscau mascatii. Ici-colo, cate unul purta rochie de mireasa peste pantaloni, altii aveau masca de mort si haine colorate, cu mult mai mari decat ar fi fost nevoie. Cei mai ciudati purtau costume albe, iar pe pantaloni aveau desenate niste cruci rosii. Dar nu asta era ciudat la ei, ci cusmele uriase pe care le aveau pe cap, ca niste turle facute din lemnisoare, cartoane, pene, hartie colorata, bucati de blana. Spre mijlocul zilei, luau in mana cate o nuia de care legau o opinca si urmau alte alergaturi si alte lovituri la spatele curiosilor.”

Fot cuci site-0015 Fot cuci site-0010 Fot cuci site-0005 Fot cuci site-0003


Am auzit de Festivalul Cucilor din intamplare-in 2012- si am vrut  sa vad cum arata o sarbatoare traditionala in Campia Romana. M-am surprins in curtea Liceului „Traian Lalescu”din localitate admirand puzderie de copii prinsi in forfota pregatirilor pentru parada. Costumele colorate mi-au luat fata, iar minutiozitatea cu care erau pregatite sa participe la Carnaval mi-a asezat agitatia. Nu stii cine era in spatele mastilor,  distingeai copiii dupa inaltime, si, cam atat. Laolalta, profesori, parinti sau bunici, copii si asistenta, se pregateau de Carnaval. Aveam sa aflu de la o bunica ce-si potolea cu greu copila sa nu fie luata pe sus de alai ca sunt cuci si cucoaice cei mascati. Ca obiceiul se desfasoara anual la Branesti si ca mascatii lovesc cu palma pe umar pe sateni ca sa „alunge raul” si „pentru sanatate”.

Fot cuci site-0018Masca unui cuc este alcatuita din cupola, impodobita cu flori viu-colorate din hartie creponata, din obrazar de care atarna ciucuri sau clopotei , barba din blanita de iepure si centura de clopotei mari si dubli- acioi, care scot un zgomot asurzitor- si din pamatuf. Cucoaicele , ca sunt si ele, lovesc mai tare prietenii si cunoscutii, pentru a avea sanatate tot anul.

Aveam  sa constat ca in alai, pa langa cuci, sunt prezente si alte personaje din mitlogia romaneasca sau cotidiana. Invitati ai cucilor autohtoni sunt , de ani buni, echipe din Bulgaria. Se pare ca obiceiul cucilor si-l revendica si comunitatea bulgara, din care au mai ramas in Branesti putin peste 100 de oameni. Anul acesta au fost prezenti la obiceiul care marcheaza sfarsitul iernii si inceputul primaverii si se desfaoara  la Intrarea in Postul Mare si cucii invitati din alte zone ale tarii, dar si  din Serbia si, nelipsita de la eveniment, Bulgaria.

Fot cuci site-0012ACIOI este talanga agatata de cuci, iar zgomotul pe care-l face este de neconfundat. Cucii care-l poarta aciuoi se misca intr-un anumit ritm care genereaza aceste sunete, care-ti raman. Si acum, dupa cateva zile,  imi rasuna in minte sunetul sacadat de acioi.

 Se pare ca jocul cucilor are origine traca si ar fi fost adus aici de bulgari. La Branesti am asistat la o parada, cu de toate: cete de mascati si costume populare,  Folclor fara frontiere, zarva a talangilor , targ al micilor mesteri populari, seminar tematic la Casa Corpului Didactic, spectacol la scena. Dar si la o parada impresionanta la care au participat mii de oameni. Obiceiul ritualic al Sosirii Cucilor a tranformat Branestiul intr-un Carnaval plin de stralucire.

Fot cuci site-0009 Fot cuci site-0007 Fot cuci site-0002 Fot cuci site-0004 Fot cuci site-0001 Fot cuci site-0008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>