Autoritatea Națională pentru Turism, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Turismului de Sănătate și Social, au implementat proiectul “Ecoturismul transfrontalier în regiunea Dunării” în perioada ianuarie – iunie 2016.
Autoritatea Națională pentru Turism organizează în data de 15 iunie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, o conferință de presă și o expoziție pentru promovarea proiectului ALECTOR – Collaborative Networks of Multilevel Actors to Advance Quality Standards for Heritage Tourism at Cross Border Level, derulat în cadrul Programului operațional comun “Bazinul Mării Negre 2007-2013”, în perioada ianuarie 2014- iunie 2016.
Liderul de proiect este compania Drama Development S.A. (D.D. S.A.) din Grecia/Regiunea Macedonia de Est și Tracia, alături de care participă ca parteneri Guvernământul din Istanbul/Turcia, Uniunea Autorităților Locale Bulgare de la Marea Neagră/Bulgaria, Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural/Republica Moldova, Organizația Civică din Donetsk “Alianța”/Ucraina, Muzeul Arheologic din Batumi/Georgia, Agenția de Dezvoltare a Zonei de Est a Mării Negre/Turcia, Universitatea Bahceseheir/METGEM Centrul de Dezvoltare pentru Calificare Profesională Tehnică/Turcia, iar ca parteneri strategici Universitatea Egeeană – Unitatea de Cercetare/Grecia, Institutul de Economie Națională/România, Rețeaua Ucraineană pentru Educarea Adulților și Dezvoltarea Inovației/Ucraina.
Produsul dezvoltat în cadrul proiectului este: Ruta Istoriei Antice a României la Marea Neagră, prin intermediul căreia se pot vizita zece obiective turistice, din județul Constanța, în două zile, respectiv:
- Parcul arheologic – Constanța
- Edificiul Roman cu Mozaic – Constanța
- Cetatea Capidava – Capidava
- Cetatea Histria – Istria
- Cetatea Callatis – Mangalia
- Muzeul de Arheologie Callatis – Mangalia
- Monumentul Tropaeum Traiani – Adamclisi
- Cetatea Antică Adamclisi – Adamclisi
- Muzeul Tropaeum Traiani – Adamclisi
- Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
ALECTOR este un proiect-model de cooperare transfrontalieră, care valorifică potențialul socio-economic al resurselor de patrimoniu în bazinul Mării Negre și stabilește un sistem de calitate pentru dezvoltarea de produse turistice transfrontaliere și standarde de servicii comune.
Expoziția pe care o vor realiza cele două organizații este un ambasador pentru oameni și locuri în aria proiectului.și are rolul de a comunica unei largi și variate audiențe valoarea siturilor și colecțiilor, promovează mândria civică, motivează inițiative de protejare și conservare si reevaluează patrimoniul.