Vacanța balneo – o alternativă de toamnă

Nu știți ce vacanță să alegeți în extrasezon, astfel încât să îmbinați relaxarea cu sănătatea și în același timp, să nu investiți foarte mult în concediu? Alternativa de toamnă vine din partea stațiunilor balneo, cunoscute în România pentru efectele lor benefice asupra organismului.

Stațiunea Techirghiol a devenit cunoscută din 1899. Scăldată în razele soarelui și mângaiată de aerul salin, pe de o parte venind dinspre mare și pe de altă parte dinspre lac, stațiunea este situată la doar 3 kilometri de țărmul Mării Negre, într-o regiune de stepă dobrogeană. Acest tip de climat determină un confort termic redus. Climatoterapia în stațiune se recomandă atât în scop profilactic, cât și curativ în perioada mai – octombrie, asociată după caz și cu băi reci de nămol în multiple afecțiuni.

Lacul Techirghiol, situat pe țărmul Mării Negre, între localitățile Techirghiol, Eforie Nord și Eforie Sud este cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 metri, adâncimea de maximum 9 m și salinitatea de peste 90 g/litru. El se deosebește de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice. Temperatura medie a apei este în general apropiată de cea a aerului. Datorită mineralizării ridicate, temperatura apei lacului Techirghiol poate scădea sub 0 grade Celsius, fără să înghețe.

Lacul Techirghiol a fost  declarat  sit Ramsar în 2006 (având o suprafață de 1462 ha). Printre speciile de păsări amenințate la nivel global, pot fi menționate gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) și rața cu cap alb (Oxyura leucocephala). Pe lângă speciile migratoare de păsări, remarcabil este și numărul mare de specii cuibăritoare din această zonă.

Stațiunea beneficiază și de existența unor condiții naturale deosebite, prin prezența unor factori naturali sanogeni și anume: climatul, nămolul sapropelic și apa sărată a lacului.

Nămolul sapropelic al Lacului Techirghiol a adus faimă acestor locuri. În 1924, la Expoziția Universală de la Paris, nămolul de Techirghiol a obținut medalia de aur.

Nămolul are un miros caracteristic și posedă proprietăți fizice, care îl fac extrem de util în tratamentul diferitelor afecțiuni. Pe plaja amenajată pe malul lacului și amplasată chiar în fața Sanatoriului Balnear din Techirghiol, nămolul încă se folosește, în sezonul cald, pentru oncțiuni. Aceasta este prima și cea mai veche metodă de tratament cu nămol, folosită încă din secolul al XIX-lea, inițial în mod empiric, apoi fundamantată știintific.

De altfel, folosirea terapeutică a nămolului a fost studiată de Alphons Saligny, apoi de Institutul Român de Balneologie; începând cu anii ’30, studiile au constituit un fundament științific solid cu privire la acțiunea terapeutică a nămolului și la metodologia de aplicare a tratamentelor cu nămol.

Apa lacului Techirghiol are o mineralizare totală de 52 g/litru. Fiind atât de concentrată, apa nu se poate folosi simplă, decât în cură externă, pentru băi, atât reci, cât și calde la bazin sau la cadă. Apa își exercită efectul terapeutic prin temperatura sa, prin compoziția sa chimică și prin densitatea sa crescută.

Alături de condițiile naturale deosebite, stațiunea Techirghiol beneficiază de existența uneia dintre cele mai moderne baze de tratament fizio-terapeutic din România aflată în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Aici se asigură tratamentul balneofizic al pacienților / turiștilor internați în cele trei secții ale sanatoriului, precum și tratamente ambulatorii. Fiind dispusă pe două niveluri, în baza de tratament se pot trata până la 800 pacienți și se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol oferind o gamă variată de tratamente (proceduri) terapeutice și spa.

Foarte aproape de Sanatoriul Balear și de Recuperare Techirghiol se află Mănăstirea Sfânta Maria, o oază de liniște și relaxare. Bisericuța din lemn își are sorgintea în inima Maramureșului, fiind strămutată ulterior la stâna regală de la Sinaia.

În interiorul mănăstirii turiștii pot vizita un mic muzeu al creștinismului dobrogean. Din anul 2000 în lăcaș funcționează și o modernă bază de tratament, unde se pot face băi galvanice, băi de nămol, băi minerale cu apă din lacul Techirghiol, băi de plante, masaj, kinoterapie, laser-terapie și saună.

Turiștii care vor să beneficieze de aceste servicii se pot caza în structura proprie de cazare, clasificată ca și hotel de două stele, formată din 70 de camere cu baie proprie, televizor și frigider.

O altă atracție turistică este Biserica Nemțească. Părintele Pieger este cel care a contribuit la ridicarea bisericii, finalizată în 1934. Peste biserica Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Techirghiol, au trecut mai mult de 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a sfântului lăcaș.

 

Redactor/ Reporter: Oana Blânda Crăciun

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>